Σάββατο, 23 Ιουλίου 2011

Δεν απεργούν οι ναυτεργάτες, κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων.

Δεν απεργούν οι ναυτεργάτες, κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων. Με ανακούφιση υποδέχθηκαν πολλοί ταξιδιώτες, αλλά και ακτοπλοϊκές εταιρείες, την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), να μην προχωρήσει τελικά σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην καρδιά του καλοκαιριού, δίνοντας παράλληλα πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση και περιμένοντας λύσεις στα αιτήματα, που τέθηκαν την Πέμπτη 21 Ιουλίου το βράδυ, κατά τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν μέλη των σωματείων των ναυτεργατών με τον τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.

Δεν απεργούν οι ναυτεργάτες. Δέκα από τα ναυτεργατικά σωματεία στη χτεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ τάχθηκαν κατά της απεργίας και πέντε υπέρ.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την αναστολή της παραγράφου 1 από το άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο, που κάνει αναφορά σε μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ το 2011 και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος.

Ζητούν, επίσης, την αναστολή του άρθρου 11, που αναφέρεται σε μείωση των συντάξεων κατά 10% για τους κάτω των 60 ετών ναυτικούς, αλλά και αναστολή της παραγράφου, που κάνει λόγο για μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν, επίσης, αναστολή του άρθρου 27 του παλαιότερου νόμου, που αναφέρει την ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01/01/2013.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΠΝΟ αναφέρει ότι «παρέχει τον απαραίτητο χρόνο στην πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις που ζητούν οι ναυτεργάτες» και συμπληρώνει ότι η Ομοσπονδία έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία, που της επιτρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις γενικότερες συνθήκες και προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών είχαν αναφέρει ότι μία πιθανή απεργία των ναυτεργατών σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί θα είχε σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό της χώρας μας, αλλά και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ  ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ελεύθερα