Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Ομαλοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων

Ομαλοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων. Αν και ομαλοποιείται πλήρως σχεδόν από σήμερα η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σχεδόν όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δέχθηκαν να εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του 2010 και 2011 μετά τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ ωστόσο το «ακτοπλοϊκό» παραμένει ανοικτό, αφού όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, αν η πολιτεία δεν στρέψει το ενδιαφέρον της στον κλάδο, η πτώχευσή του είναι βέβαιη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς των ναυτεργατών 1,5% για το 2010 και 1% για το 2011 και μάλιστα αναδρομικά. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος της ΠΝΟ, μέχρι και χθες το απόγευμα όλες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες εκτός της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) με έγγραφά τους γνωστοποίησαν ότι θα κάνουν δεκτές τις δυο συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είχαν αναγνωρισθεί από τον πρώην υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, και είχαν υπογραφεί μεταξύ ΠΝΟ και Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) πριν από τη συγχώνευσή του με την Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ). Υπενθυμίζεται ότι η Hellenic Seaways και η ΝΕΛ ήταν οι δυο εταιρείες που επέμεναν, μέχρι και την προηγούμενη Πέμπτη, να εφαρμόσουν τη σύμβαση και τις οποίες η ΠΝΟ προειδοποίησε με συνδικαλιστική δράση από σήμερα Δευτέρα. Την Πέμπτη το απόγευμα η Hellenic Seaways άλλαξε στάση και ειδοποίησε στη συνέχεια την ηγεσία της ΠΝΟ με σχετικό έγγραφο, ότι θα δεχθεί να εφαρμόσει τη σύμβαση.Μετά την εξέλιξη αυτή, προφανώς η ΠΝΟ δεν πρόκειται σήμερα να λάβει μέτρα κατά της αναχώρησης των πλοίων της εταιρείας. Επίσης σε ανακοίνωσή της η Hellenic Seaways αναφέρει ότι τα δρομολόγια των πλοίων της θα γίνουν σήμερα κανονικά. Από την πλευρά της η ΝΕΛ επέμεινε μέχρι χθες το απόγευμα στην αρχική της στάση. Ανώτερο στέλεχος της εταιρείας μιλώντας στη «Ν» ανέφερε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η εταιρεία δεν επιτρέπουν αυξήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, όταν όλη η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση. Επισημαίνεται ότι η ΝΕΛ έχει προχωρήσει και σε μέτρα μείωσης του κόστους στο διοικητικό της προσωπικό με την εκ περιτροπής απασχόληση δύο ημέρες την εβδομάδα προκειμένου, όπως υποστηρίζει η διοίκησή της, να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πάρα πολλά και ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πράξει σήμερα η ΠΝΟ, η οποία στην ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν θα επιτραπεί ο απόπλους των πλοίων που είναι προγραμματισμένος για τη Δευτέρα 31-10-2011 το πρωί, είτε για δρομολόγιο ή για τη διενέργεια ετήσιας επιθεώρησης, εφόσον δεν καταβληθούν επί τόπου όλα τα οφειλόμενα στους ναυτεργάτες, με βάση τις ΣΣΕ 2010 και 2011». «Παρέμβαση της πολιτείας»

 Οι ακτοπλόοι εκτιμούν ότι εάν δεν παρέμβει η πολιτεία στην κατεύθυνση εναρμονισμού του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με όσα ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός 3577/92, η ελληνική ακτοπλοΐα θα ακολουθήσει το μέλλον της… ελληνικής κρουαζιέρας. Ηδη προτίθενται να επαναφέρουν στη «δημόσια συζήτηση» τα θεσμικά αιτήματα του κλάδου όπως είναι: - Η κατάργηση της υποχρεωτικής ετήσιας δρομολόγησης των πλοίων. Οι ακτοπλόοι ζητούν η χρονική διάρκεια δρομολόγησης του πλοίου να είναι ελεύθερη για τον κάθε πλοιοκτήτη. - Η κατάργηση της υποχρεωτικής δεκάμηνης απασχόλησης πληρώματος. Θεωρούν ότι η αναφορά αυτή αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο και θα πρέπει να αλλάξει. Επίσης τονίζουν ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη δρομολόγηση των ταχύπλοων πλοίων τύπου Catamaran ή Μonohull. Η δρομολόγησή τους, όπως και η υποχρεωτική απασχόληση των πληρωμάτων, δεν πρέπει να υπερβαίνει το πεντάμηνο.

Η υποχρέωση επάνδρωσης για 10 μήνες και η υποχρεωτική εκτέλεση δρομολογίων για 7,5 μήνες, επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας των πλοίων άρα και τα εισιτήρια ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα ταχύπλοα απασχολούν τη θερινή περίοδο διπλά πληρώματα, τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Μέχρις ότου να καταργηθεί η υποχρεωτική απασχόληση, προτείνουν για την καλύτερη εκμετάλλευση των πλοίων τη δημιουργία «εταιρικού ναυτολογίου» που θα διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας ενώ ταυτόχρονα ως μέτρο θα είναι λιγότερο δυσβάσταχτο. - Να καταργηθεί η ανώτατη τιμολόγηση των ναύλων. Δεδομένου ότι οι ναύλοι έχουν πλέον απελευθερωθεί είναι χωρίς νόημα η υποχρεωτική αναφορά ανώτατης τιμολόγησης στη δήλωση δρομολόγησης πλοιοκτήτη, καθώς είναι σαφές ότι οι εν λόγω διατάξεις παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

 Επίσης θέμα θέτουν για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στα εισιτήρια, οι οποίες αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο ενώ εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις των εταιρειών σε συνέχεια των αποφάσεων του ΥΕΝ Τέλος, οι ακτοπλόοι ζητούν την κατάργηση του επίναυλου (3%), με την έννοια ότι επιβαρύνει τους επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν πλοία δρομολογημένα σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, όπως και των λιμενικών τελών (2,5%-6%) στο βαθμό που δεν επενδύονται υπέρ του ακτοπλοϊκού επιβάτη και του πλοίου. Ενδεχόμενο πιο ακριβών ναύλων Η σύγκρουση της ΠΝΟ με τις διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών φαίνεται προς το παρόν να έληξε με μία «νίκη στα σημεία» της συνδικαλιστικής οργάνωσης, η οποία κατάφερε να «πείσει» όλες τις εταιρείες να αποδεχθούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 2010 και 2011. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών, η κατάσταση είναι δύσκολη για τον κλάδο. Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) χαρακτήριζε απαράδεκτη την «αύξηση της μισθοδοσίας των μελών της ΠΝΟ» και προειδοποιούσε για «ανάλογη αύξηση των τιμών των εισιτηρίων της επιβατηγού ναυτιλίας» αφού όπως τόνιζε ο ΣΕΕΝ «η πλοιοκτησία δεν μπορεί πλέον εκ των πραγμάτων να απορροφήσει τη νέα αυτή αύξηση».

 ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - lkar@naftemporiki.gr
Ομαλοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι ελεύθερα